De mobiele telefoon heeft in rap tempo ons leven beïnvloed. Tussen 100 jaar en 30 jaar geleden was er nauwelijks ontwikkeling op de telefoniemarkt, en de laatste 30, misschien pas 20 jaar is er zoveel veranderd. Kleiner, platter, digitaler, mobieler. En nu loopt ieder persoon van 5 jaar en ouder met een Samsung, iPhone of één van de andere merken telefoons rond. Niet alleen de telefonie is veranderd, ook fotografie. Met de eerste mobiele telefoons konden al digitale foto’s worden gemaakt, en dat is alleen maar beter geworden. En toen telefoons uitgerust werden met GPS, kon men aan de foto terugzien waar deze was genomen. De foto’s werden voorzien van een geo-referentie.
Android en iPhone
Vakantiefoto’s met een geo-referentie waren natuurlijk fantastisch om te laten zien in Google Maps, zodat iedereen kon zien waar je geweest was. Maar ook zakelijk bleek het interessant. Want met behulp van tools zoals InfraCAD, kon je de foto’s plaatsen in AutoCAD, en presenteren in een fotoboek. Bijvoorbeeld foto’s van lichtmasten, rioolputten, of andere te inventariseren objecten.
Hoewel Samsung en iPhone (de twee grootste merken) foto’s konden geo-refereren, was iPhone een stap verder dan Samsung. Elke foto kreeg een kijkrichting mee, iets wat Samsung nog steeds niet heeft in de standaard camera app. Een ander verschil is, dat Samsung de bepaalde GPS locatie langer blijft onthouden zolang de camera app open staat. In bovenstaand voorbeeld zijn foto 1 en foto 2 op exact dezelfde positie gelegd, maar foto 3 heeft wel een nieuwe locatie gekregen, ondanks dat tijdens het lopen de camera app geopend bleef. De foto’s zijn met een Samsung S23 Ultra gemaakt, een heel recent toestel dus, en met de standaard camera app.
Kijkend naar de eigenschappen van de foto’s zelf, dan zie je dat foto 1 en foto 2 exact dezelfde positie heeft. Foto 3 heeft tijdens het lopen wel de GPS positie opnieuw bepaald, maar in werkelijkheid is die foto niet daar genomen. En helaas heeft Samsung nog steeds geen kijkrichting toegevoegd aan de app.
Camera apps met meer mogelijkheden
Gelukkig ben je niet gebonden aan de standaard app. Er zijn veel meer beschikbaar, zowel betaald als onbetaald. Een kosteloze app als Open Camera voldoet prima en heeft veel meer mogelijkheden dan de standaard app. Nu hoeft een camera app niet persé gratis te zijn, het is min of meer toevallig dat ik deze app ook heb en gebruikt heb.
De foto’s met deze app zijn allemaal gepositioneerd op de plek waar ze genomen zijn, en hebben ook een opgeslagen kijkrichting. Alleen foto 3 lijkt iets af te wijken van de genomen plek, maar lang niet zoveel als de standaard camera app.
In de eigenschappen is te zien dat alle foto’s een eigen positie hebben, terwijl de app open bleef tijdens het lopen. Deze app vraagt dus wel telkens de GPS locatie op. Een betere keuze dus om foto’s te maken, voor je overzichtstekeningen.
Nauwkeurigheid
Aan de locatiegegevens is wel wat af te leiden. Zo lijkt de standaard camera app het aantal decimalen op 6 in te stellen maar de hoogtegevens af te ronden op hele meters (de hoogte klopt overigens helemaal niet, ook onderling niet). De Open Camera app rondt af op 5 decimalen. Nu weet ik niet hoe sterk de locatiebepaling van mobiele telefoons tegenwoordig is, Android gebruikt meer dan alleen GPS om de plaatsbepaling te doen. Maar het aantal decimalen zegt wel degelijk wat over de nauwkeurigheid. Vijf decimalen is pakweg een meter nauwkeurig, en zes decimalen circa 10cm. Dat laatste geloof ik toch al niet heel erg van de Samsung app, en het is wat bedenkelijk dat alle waarden eindigen op een 9 (19, 79, 39). Ik vermoed dat ook Samsung eigenlijk niet verder komt dan 5 decimalen. Nou ja, voor een foto is één meter nauwkeurig ook prima, toch?
Preview en tooltips
Het leuke van werken met foto’s in AutoCAD met behulp van InfraCAD is dat een voorbeeld wordt getoond in een tooltip:
Maar niet alleen is dit mogelijk in AutoCAD met behulp van InfraCAD, QGIS kan dit ook. Ik heb al eens een blog geschreven hoe je geo-gerefereerde foto’s inleest in QGIS en toont in een tooltip. En niet alleen QGIS, ook in Civil 3D Dynamo is het geen probleem om foto’s met geo-referentie in te lezen, al heb je daar wel de Civil3DToolkit node package voor nodig. En de Arkance Systems Node Library.
Met een paar nodes heb je de geometrie in Dynamo gekregen (gewoon omdat het kan, niet dat je het nodig hebt).
En met een paar andere nodes uit de Civil3DToolkit heb je de foto’s als object, die je kunt bevragen.
De locatie kun je in RD krijgen door de Lat/Lon te converteren naar een CRS. Het eenvoudigst is om een node uit de Arkance Systems Node Library te gebruiken.
Helaas blijkt uit de preview dat die omrekening niet goed gaat:
Maar bij een check in de tekening en een omrekening via een online converter, blijken de coördinaten toch goed te zijn. Vermoedelijk is de preview in Dynamo niet helemaal zuiver.
Vervolgens is het plaatsen van een Block in AutoCAD met kijkrichting en de naam van de foto in de attribuut een peulenschil.
Je hebt dan wel niet zo’n mooie preview maar de data is in ieder geval binnen handbereik. Je kunt met Dynamo deze gegevens ook als Object Data of Property Set toevoegen aan het object. Of exporteren naar Excel. Of wat je zelf kunt bedenken.
Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.
Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd!
This book is only available in English.