Het maakt nogal verschil hoeveel decimalen je gebruikt bij het beschrijven van Lat/Lon waarden. Zolang je in RD werkt en millimeters prima vindt, dan volstaan 3 decimalen om met enige nauwkeurigheid de coördinaten te beschrijven.

Lat/Lon waarden zijn in tegenstelling tot RD geen coördinaten maar graden. Als je denkt dat 3 decimalen hier ook prima volstaat, dan heb je het aardig mis. Een hele graad beslaat rond de evenaar een dikke 110 kilometer, dus 3 decimalen geeft hooguit zo’n 110 m nauwkeurigheid.

Naarmate je van de evenaar naar de polen gaat, beslaan de graden een kleiner gebied maar evengoed wordt het met 3 decimalen nog steeds niet zo nauwkeurig als 3 decimalen bij een meter in RD.

Hieronder een tabel die je kunt aanhouden. Het gaat om een globale waarde, niet exact, omdat het nogal uitmaakt waar je je bevindt op de wereldbol.

 

 

Decimalen Graden Afstand Object
0 0 110 km Een land
1 0.1 11.0 km Een stad
2 0.01 1.1 km Een dorp
3 0.001 110 m Een weiland
4 0.0001 11.0 m Een perceel
5 0.00001 1.1 m Een boom
6 0.000001 11.0 cm Een persoon
7 0.0000001 1.1 cm Een postzegel
8 0.00000001 1.1 mm Een broodkruimel

 

Valse nauwkeurigheid treedt op als je vanuit je CAD of GIS omgeving iets exporteert met een ingesteld aantal decimalen, terwijl deze nauwkeurigheid bij de inwinning bij lange na niet toegepast is. Het maakt computers niet veel uit of ze 1 of 16 decimalen exporteren. Het kan, dus doen ze het.

Een navigatiesysteem zal misschien wel een precisie van 6 tot 8 decimalen kunnen tonen, maar vanwege de manier van meten is hun nauwkeurigheid niet hoger dan 4 decimalen. Zo’n meter of 10 is daarmee wel gedekt. Dit in tegenstelling tot een geavanceerd landmeetkundig meetinstrument, die, als het goed is geconfigureerd, prima tot 7 decimalen nauwkeurig kan werken.

Mobiele telefoons kunnen Lat/Lon waarden opslaan in gemaakte foto’s, maar ga hier ook maar vanuit dat 3 decimalen al heel nauwkeurig is. Bovendien speelt hier nog een issue. Sommige telefoons bepalen één keer de huidige locatie zodra de foto-app wordt gestart, en elke foto die daarna gemaakt wordt, krijgt dezelfde locatie mee. Gebruik je dit om een werk te inventariseren, dan krijgen alle foto’s deze locatie, al ben je intussen een kilometer verderop.