Elk jaar brengt Autodesk een Country Kit module uit als uitbreiding op Civil 3D. Een Country Kit bevat veel aanvullingen die specifiek zijn voor een bepaald land of regio, of zelfs de daar gebruikte CAD standaard. Veel landen hebben een gespecialiseerde Country Kit, waaronder ook Nederland.
Hoewel het een Country Kit wordt genoemd, wordt deze bij installeren Dutch Content genoemd en zo vind je deze ook terug in de geïnstalleerde applicaties. Eerder konden ze worden gedownload vanaf de Autodesk website, maar vanaf Civil 3D 2025 zijn ze alleen nog te vinden in je account omgeving, bij het product Civil 3D, tab ‘Bibliotheken’. Vreemd genoeg worden updates niet gevonden door de Autodesk Access app, die normaal gesproken alle updates regelt. Kijk dus af en toe eens in je Autodesk account omgeving.
Wat zit er in een Country Kit?
De inhoud van een Country Kit verschilt van land tot land. Sommige zijn heel uitgebreid en bevatten templates, Subassemblies, richtlijnen, catalogussen voor o.a. riolering, handleidingen, rapportages en diverse tools. Zoals bijvoorbeeld de Nederlandse variant. Maar er zijn ook eenvoudige Country Kits die lang niet zoveel bevatten. De Country Kits worden normaal gesproken samengesteld door belangengroepen in elk land, zoals de Civil Infra BNL in Nederland.
De Nederlandse Country Kit plaatst een nieuwe snelkoppeling op je bureaublad na installatie. Deze start Civil 3D op met een verwijzing naar de NLCS template en ingestelde zoekpaden voor de overige content. In de Tool Space vind je handige rapportages en tools die voor de Nederlandse markt zijn gemaakt, en er is een Tool Palettes Group met slimme Assemblies en Subassemblies die gebaseerd zijn op Nederlandse normen.
Maar dat is nog niet alles. De template waarmee gestart wordt, bevat honderden stijlen die typisch Nederlands zijn, en volledig zijn afgestemd op de NLCS. Als je bijvoorbeeld een Alignment tekent en je gebruikt één van de Nederlandse stijlen, dan worden de verschillende onderdelen van die Alignment op de bijbehorende NLCS laag getekend.
De meeste gebruikers zullen de Country Kit installeren en dan ‘gaan met die banaan’, ervan uitgaand dat ze nu alles hebben wat ze nodig hebben. Maar een beetje handige techneut gaat natuurlijk kijken wat er allemaal op zijn computer is geïnstalleerd. En zo vind je in de Templates map naast de gebruikte template ook nog varianten met “(NLCS5.0)” in de naam en voor Pipe Networks.
Huh? NLCS 5 is toch al lang uit? Ja, dat klopt. De gebruikte template voor de Country Kit is nog gebaseerd op NLCS 4.2. Er zijn pogingen gedaan om NLCS 5.0 toe te passen op de template maar omdat Autodesk het lastig maakt voor de gebruikersgroep om wijzigingen aan te brengen in de Country Kits, is er wel een losse template meegeleverd maar niet gebruikt. Het is overigens niet bekend of die template wel helemaal up-to-date is.
De Pipe Network templates zijn vooral bedoeld als Reference Templates, waaruit je stijlen kunt halen als je bezig gaat met Pipe Networks.
Verder zijn er catalogussen aanwezig voor buizen en putten die in Nederland gebruikt worden, en catalogussen voor wegontwerp, om zo bijvoorbeeld snelwegen te kunnen ontwerpen volgens Nederlandse ontwerp-eisen.
Foutjes
De template is dan wel gebaseerd op de NLCS, maar het zijn statische verwijzingen. Een laagnaam of symbool in een Civil 3D Style zijn ooit aangemaakt en daarna niet meer aangepast. Het is dus niet mogelijk om tijdens het werken zomaar te wisselen van discipline, of een NLCS object te gebruiken die overruled is in een gebruikersbibliotheek of projectbibliotheek (in InfraCAD). Maar wie zegt dat de lagen ooit correct zijn aangemaakt? Of intussen zijn veranderd in de NLCS bibliotheek?
Met een eenvoudig Dynamo-scriptje kun je op alle “-G” lagen een lijn tekenen. En uiteraard op “-S” lagen een symbool.
Daarna kun je met InfraCAD of een andere NLCS applicatie een controle uitvoeren op de tekening. Er worden veel afwijkingen gevonden:
Sommige objecten komen niet voor, andere hebben een afwijkende kleur, lijntype of lijndikte.
Dit zijn op zich nog onschuldige foutjes, en met een beetje handigheid nog te herstellen. Het is wel lastig dat het in de template zit, eigenlijk moet je als organisatie alsnog werk steken in het verbeteren van de template, of zelf eentje bijhouden. Maar ja, je hebt niet voor niks een Country Kit geïnstalleerd natuurlijk.
Een wat lastiger fout is een probleem in een arceringspatroon-definitie. Ook in de Country Kit worden er arceringspatronen voor NLCS stijlen meegeleverd. Maar ergens in de definitie van een bepaalde straatbaksteen patroon zit een fout. Zodra je in InfraCAD een arcering wilt selecteren uit die sub-groep, dan loopt Civil 3D helemaal vast.
Is dat te verhelpen? Ja, gelukkig wel. Ga daarvoor naar de instellingen van InfraCAD, tabblad NLCS, en zoek de instelling voor de positie van de zoekpaden op. Stel deze op 1 (de default waarde is 6). Nu worden de paden naar de NLCS bibliotheek bovenaan gezet en zal Civil 3D de arceringspatronen van de bibliotheek gebruiken in plaats van de Country Kit.
Kun je zonder een Country Kit?
Veel gebruikers denken dat ze een Country Kit nodig hebben, maar in de praktijk gebruiken ze vaak alleen de template. Je zou dus prima zonder Country Kit kunnen en jarenlang met dezelfde template kunnen werken. Maar het zou veel beter zijn als je als gebruiker alle mogelijkheden eens onderzoekt, desnoods wat vaker op cursus gaat of iemand een dagje mee laat kijken, om zo nog meer waarde uit je software te halen. En het ultieme zou zijn als je jouw kennis vervolgens weer deelt met anderen. Bijvoorbeeld door blogs te schrijven, actief deel te nemen aan bijeenkomsten als de Civil Infra Academy of forums. Vooral niks gebruiken en je kennisniveau niet te verbeteren, zorgt voor achteruitgang. En dat is jammer van alle moeite die men in de Country Kit heeft gestopt. Want die is echt wel waardevol, ondanks de paar kleine onvolkomenheden.
Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd! This book is only available in English.