Het Kadaster maakt al heel lang mooie kaarten. Nu is elke kaart van nature al mooi, maar sommige kaarten zijn nog mooier. Bijvoorbeeld de TOP kaarten. De naam zegt het al. Ook wel bekend als BRT, de Basis Registratie Topografie.
Deze kaart wordt geleverd in verschillende schalen en smaken. Zo heb je de TOP10, dat is de kaart in vectorformaat. Deze kun je mooi importeren in AutoCAD. Hoewel minder gedetailleerd dan de BGT, is de TOP10 bij uitstek geschikt om grotere gebieden te importeren in je CAD omgeving. Daarnaast heb je nog de TOP25 tot en met TOP1000 kaarten voor de schalen 1:25.000 tot en met 1:1.000.000. Dit zijn rasterkaarten met mooie, volle kleuren en voorzien van veel informatie, zonder overdadig te zijn.
Een beetje verwarrend is het zodra je deze kaart in QGIS wilt laden. Kijk je bij de webservices van deze bron, dan kun je de TOP Raster laden. Deze heeft geen schaalverdeling, maar wel weer een aantal thema’s: Grijs, Pastel, Standaard en Water.
Alle vier met een eigen stijl en doeleind. Persoonlijk vind ik Water een mooie achtergrondkaart. De grijze variant is wat aan de lichte kant en de Pastel vind ik niet heel mooi. Heb je niets of niet veel andere data als overlay, dan is Standaard ook een fijne kaart. Maar geen van allen lijkt op de TOP 25 t/m 1000.
WMS/WMTS
Na veel zoeken en proberen (op NGR wordt aangegeven dat er geen TOP10 WMS aangeboden wordt), heb ik toch een link gevonden die de kaart kan tonen. Dit gebeurt pas vanaf een bepaald zoomniveau, waardoor het lijkt of de kaart mogelijk niet geladen kan worden. Je hebt er ook alleen maar wat aan bij kleinere gebieden waarop je inzoomt.
Dit is dan de TOP10 kaart als raster. Verwarrend, want TOP10 wordt normaal gesproken als vector aangeboden, en als raster pas vanaf 1:25.000. Maar ook weer verschillend van de TOP Raster achtergrondkaart.
ATOM
Naast de webservice, is er ook een downloadservice. Hier kun je de kaartbladen los van elkaar downloaden. Kijk je bij de TOP25, dan zie je dat Nederland verdeeld is in tientallen blokjes. Zo’n 70 stuks aan kaartbladen. Je kunt de bladen los van elkaar downloaden, of gezipt van heel Nederland. Dit is een zip-bestand van zo’n 4 GB en uitgepakt is dat zo’n 30 GB aan data. Wil je daarnaast ook nog de TOP50, TOP100, TOP250, TOP500 en TOP1000 kaarten downloaden, dan heb je wel wat schijfruimte nodig (en elk jaar even vervangen door een bijgewerkte set).
In het zip-bestand zit helaas niet een overzichtkaart in geo-data formaat, wel een PDF waar de kaartbladen op te zien zijn. Kijk je op de downloadpagina, dan zie je bij de losse kaartbladen een JSON bestand. Sleep deze na het downloaden in QGIS en je ziet een mooi overzicht van alle bladen. De stijl en label zijn zo geregeld, hoewel er geen veld is met alleen het kaartbladnummer. Maar met een expressie haal je snel een deel uit een veldnaam en ziet het er overtuigend uit.
Als je de landsdekkende set nog niet hebt gedownload, dan kun je via elke tegel snel het betreffende TIFF bestand downloaden en laden. Heb je ze wel, dan sleep je ze eenvoudig vanuit Verkenner in QGIS. Op basis van de overzichtskaart kun je snel zien welke je nodig hebt.
Mooie kaarten, hé? En heb je een avondje niks te doen? Download dan alle sets, laadt ze in QGIS als gegroepeerde lagen, stel het zoombereik in per databron en sla dit project op als template. Dan heb je altijd en overal deze kaart tot je beschikking, en zal vanzelf ontladen/laden bij een bepaalde zoomfactor. Maar ja, dan moet je écht een avondje niks anders te doen hebben!
Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.