In een eerdere blog is verteld hoe je eenvoudig een wereldkaart in QGIS kunt laden door het woord ‘world’ in het coördinatenveld in te voeren. Deze functie laadt een simpele landenkaart in QGIS:

Als je nu de eigenschappen bekijkt van deze nieuwe laag dan zie je dat de gegevens uit een GeoPackage komen die met QGIS wordt geïnstalleerd:

De link naar het pad kun je openen waardoor een Verkenner wordt getoond met de inhoud van de map. Als je de GeoPackage vervolgens in QGIS sleept dan zie je dat er meer lagen beschikbaar zijn, namelijk een laag met de naam ‘states_provinces’. Zodra je deze laadt worden de provincies en staten geladen. Deze zijn zelfs te labelen want ze bevatten administratieve gegevens.

Je kunt de GeoPackage koppelen aan de bron-bibliotheek (in de Browser) maar omdat het pad elke keer wijzigt na een update is dat niet heel verstandig. Je kunt de GeoPackage uiteraard wel kopiëren naar een andere locatie waar je je andere data bewaart. Zo vaak veranderen landen niet van grens of naam en zo is zo’n GeoPackage nog heel lang erg handig!