In een eerdere blog heb ik laten zien hoe je een schetslijnstijl maakt in QGIS door middel van de Geometry Generator. In QGIS vanaf versie 3.24 is het nog eenvoudiger geworden om een schetslijnstijl te ontwikkelen. Dit gebeurt met de functie wave_randomized() in een expressie. Uiteraard heb je een laag nodig met lijnvormige objecten. Standaard worden deze weergegeven als ‘doorgetrokken lijn’. Dit kun je wijzigen naar een Geometry Generator en daarna kun je een expressie toepassen:

wave_randomized($geometry, 0.01, 20, 0.1, 0.5, 0)

De parameters geven aan: de geometrie, de minimale en maximale golflengte, de minimale en maximale uitbuiging en de willekeurigheid. Dit levert een golfachtige lijn op:

Mooier is het om een dubbele lijn te tekenen, net als in de vorige blog. Je kunt een tweede elementlaag toevoegen met opnieuw een Geometry Generator met dezelfde (of iets aangepaste formule) en een iets andere kleur. Dit levert een mooier resultaat op:

Naast een simpele wave is er ook nog een variant die vierkantjes tekent of driehoekjes. Vooral die laatste is interessant als je die combineert met een streepjeslijn met ruime tussenruimtes:

Let er op dat deze functie pas in QGIS 3.24 beschikbaar is gekomen. In eerdere versies zal er niets getoond worden, als je een project opent die met een nieuwere versie is gemaakt.