In een eerdere blog is al eens aandacht geweest om OpenStreetMap data te bevragen met Overpass Turbo. Hiermee kun je snel in de data zoeken en objecten terugkrijgen als CSV of JSON bestand die je kunt inlezen in QGIS. Bijvoorbeeld alle tankstations in Zwolle.

De bevraging van OpenStreetMap data kan ook in QGIS zelf, via de plugin QuickOSM. Als je deze nog niet hebt geïnstalleerd dan kun je die vinden in de Plugin Marketplace in QGIS. Daarna is deze functie te vinden onder met menu Vector > QuickOSM. De eerste keer dat je de plugin start, wordt een melding getoond waarin staat dat je volgens de voorwaarden van OpenStreetMap een copyright melding moet plaatsen op de kaart, als je gebruik maakt van hun data of kaartmateriaal. Hoe je automatisch een copyright melding plaatst in QGIS, kun je hier lezen.

Query samenstellen

In het dialoogvenster kun je eenvoudig een query samenstellen. In het zoekveld kun je zoeken op de gewenste objecten en dan wordt vanzelf het venster eronder gevuld. Kies je een veralgemeniseerd object, dan worden alle sub-objecten ook toegevoegd.

Daarna geef je een gebied op (bijvoorbeeld “in Oss”, of het zichtbare canvasgebied) en met de knop Run Query zal deze worden uitgevoerd. Afhankelijk van het resultaat worden er lagen toegevoegd aan QGIS.

De objecten zijn van het type punt, lijn of vlak en soms allemaal. Vraag je restaurants op, dan zijn sommige puntobjecten en andere vlakobjecten, zoals hierboven te zien is. Soms zijn ze goed met administratieve data gevuld, anderen niet.

Betrouwbaarheid

Je bent altijd afhankelijk van anderen, hoe de data is verzameld en bijgewerkt. In Nederland is een vrij actieve OpenStreetMap community maar ga er maar vanuit dat je nooit alle gegevens vindt en ook niet volledig. Soms omdat een gebruiker een object onder een andere naam plaatst. Of een andere categorie. Is een restaurant een ‘Facility’ of een ‘Shop’? Is het aangemerkt als ‘Bar’, ‘Cafe’, ‘Restaurant’, ‘Diner’? Je weet het niet. Zo vind ik ook maar twee kappers in Oss, dat lijkt me stug, maar verzin eens welke zoektermen je dan moet gebruiken.

Ook de techniek achter het bevragen is complex. Je kunt beter een klein gebied bevragen om te voorkomen dat een time-out ontstaat. Ook kun je de query beperken en liever in 2x of vaker uitvoeren op verschillende namen. 

Online

De plugin geeft ook de mogelijkheid om de query online uit te voeren op Overpass Turbo. De query kun je eerst samenstellen waarna je die kunt kopiëren en plakken op de website. Maar waarom je dat zou willen als je de data al direct in QGIS kunt krijgen?

OSM bestanden

Op OpenStreetMap kun je een gebied ook opslaan als een OSM bestand. Feitelijk is dat een XML met alle objecten die in dat gebied voorkomen, zoals wegen, gebouwen, puntobjecten, enzovoort. Met deze plugin kun je zo’n bestand direct inlezen in QGIS. Ideaal als je een stukje vector geometrie wilt, en beschikbaar in de hele wereld.

Wil je deze gegevens ook in AutoCAD hebben, dan is het interessant om eens te kijken naar de Arkance Systems Node Library voor Civil 3D, waar een import-functie voor OSM bestanden aanwezig is. Op basis van de data kun je die eenvoudig omzetten naar NLCS en uittekenen in AutoCAD.