Sinds kort is er een nieuwe databron beschikbaar bij PDOK met daarin de hoogten van Nederland. Eerlijkheidshalve heb ik direct een oordeel gevormd dat helaas wat misplaatst bleek. Kort de tekst scannend en woorden lezend als ‘Hoogte’, ‘DTM’, ‘5km bij 6.25km kaartbladen’, ‘AHN’, ‘1m grid’, dacht ik even dat de AHN eindelijk in een 1.0m grid geleverd zou worden. Vroeger werden de AHN kaartbladen in 0.5m en 5.0m grid geleverd, als GeoTiffs, die in Civil 3D geladen kunnen worden om een terreinmodel te maken. Omdat het 0.5m grid in bestanden van een halve gigabyte geleverd worden, is een Fatal Error in Civil 3D niet uitgesloten. Veel te groot. Vandaar mijn wens om ook een 1.0m grid te zien. Die wijkt qua nauwkeurigheid nauwelijks af van het 0.5m grid en de bestanden kunnen veel kleiner in omvang worden geleverd.

Mijn hooggespannen verwachtingen waren van korte duur. Het bleek dus niet te gaan om de AHN in een 1.0m grid, maar een nieuwe dataset t.b.v. INSPIRE om internationaal aan te sluiten op andere landen. Dat verklaarde ook meteen waarom de kaartbladen niet in RD maar in WGS84 worden geleverd. Maar kunnen de bladen alsnog in Civil 3D geladen worden?

QGIS

Om te beginnen, de kaartbladen zijn allemaal zo’n 300MB groot, dat scheelt de helft in omvang ten opzichte van het 0.5m grid. In theorie zouden de bladen een kwart in omvang moeten zijn omdat de resolutie in twee richtingen halveert, maar wellicht komt dat door de manier van opslaan van een GeoTiff. Of er zitten meer Data Bands in, dat is ook een mogelijkheid. Daarvoor kun je een onderzoek doen in QGIS, waarmee je zo’n bestand goed kunt beoordelen.

QGIS laadt het bestand direct in, dat gaat zo snel dat je niet eens met je ogen kunt knipperen. Was Civil 3D maar zo snel! Eerst wordt overigens nog gevraagd om de transformatie te selecteren, van de bron CRS (WGS84) naar de Project CRS (bijvoorbeeld RD, EPSG:28992). Nu denk je misschien wat de reden is om de bladen in WGS84 te leveren en niet in RD, je kunt nu ook eenvoudig de bladen transformeren naar een Mercator projectie, of laten aansluiten bij een Duitse of Belgische projectie (alleen slim voor de grensgebieden natuurlijk, i.v.m. de vertekening).

Er blijkt één Band in te zitten met daarin de NAP hoogte. Tenminste, dat wordt nergens gezegd maar komt wel overeen met de AHN kaartbladen. De gebruikte CRS in de GeoTiff is EPSG:4258, wat een 2D CRS is. Laten we er maar vanuit gaan dat het geen NAP is maar sea level. In het geladen kaartblad is het verschil met een AHN kaartblad variërend tussen 1cm en 10cm, en dat is best acceptabel in een Civil 3D project.

Civil 3D

Maar kan het ook in Civil 3D geladen worden? Bij het toevoegen van een DEM file aan een Surface, lijkt het of Civil 3D niet kan herkennen wat de bron CRS is, deze velden zijn leeg.

Je kunt wel een CS Code instellen. Een goed resultaat haal je met bijvoorbeeld ‘Europe ETRS 89’ uit de ‘Lat Longs’ categorie.

Met een achtergrondkaartje zie je dat de data goed gepositioneerd is.

De vakjes zijn alleen niet exact 1.0 bij 1.0m, maar daar valt mee te leven.

Conclusie

Ja, de databron kan geladen worden in Civil 3D. Maar nee, het is niet direct een enorme verbetering ten opzichte van het 0.5m grid van de AHN. Daarvoor zijn de bestanden net iets te groot. Je kunt ze wel bijknippen in QGIS, maar dan kun je dat net zo goed doen op de oorspronkelijke AHN kaartbladen en niet op deze databron. Want door de conversies en mogelijk net-niet AHN is de betrouwbaarheid van deze databron toch lager dan de AHN kaartbladen databron.

 

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.