Conform de NLCS zou elke tekening voorzien moeten zijn van ruitkruisjes met een bepaalde opmaak en coördinaten langs de Viewport. Uit een ver verleden kan ik me herinneren dat dit op tekeningen werd toegepast, omdat toen vooral met papieren tekeningen werd gewerkt. Vaak was er geen digitale versie van. En omdat papier (of een kopietje) kon vervormen, waren ruitkruisjes de enige oplossing om maatvast te kunnen werken.

Om eerlijk te zijn, ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een tekening heb gezien met ruitkruisjes. Is de verplichting volgens NLCS nog wel relevant?

AutoCAD Map 3D en Civil 3D

Afgezien van de relevantie, is het nog wel eenvoudig om toe te passen in AutoCAD? In QGIS kun je vrij simpel ruitkruisjes plaatsen. Als je een SVG symbool hebt die is opgemaakt volgens de NLCS, dan kun je die toepassen. In AutoCAD gaat het wat lastiger. Misschien zijn er plugins voor in de Autodesk App Store maar die zijn vast niet ingericht op de NLCS tekenvoorschriften. In InfraCAD zit zo’n functie ook niet. Maar als je AutoCAD Map 3D of Civil 3D hebt, dan kun je wel gebruik maken van de Layout Tools die daarin beschikbaar zijn. Via de Contextual Ribbon kun je een Reference System koppelen aan de Viewport, waarna een ruitennet met ordinaten langs de rand wordt geplaatst.

Het zijn geen ruitkruisjes, maar het is in ieder geval iets. Ook wordt het automatisch bijgewerkt als je een wijziging in de Viewport doet, zoals een andere oriëntatie. Er valt niets te stijlen, de teksten zijn gebaseerd op het Imperial stelsel en het aantal decimalen kun je ook niet inperken. Als het al gekoppeld is aan de Units in de tekening dan kun je natuurlijk niet omwille van het ruitennet, je tekening op 0 decimalen instellen.

Je zou nu handmatig alle ruitkruisjes kunnen plaatsen op de snijpunten en vervolgens het ruitennet kunnen verwijderen. De teksten langs de rand kan een handige knutselaar wel ombouwen naar NLCS met de Action Recorder of scriptje. Maar toch. Hoop werk voor wat ruitkruisjes.

AutoCAD

In AutoCAD zit niet zo’n functie, maar je zou als alternatief in ModelSpace een Array kunnen plaatsen van het ruitkruisje symbool uit de NLCS. Eén keer plaatsen (op de juiste coördinaten) en dan een rechthoekige Array geeft dit resultaat:

De ruitkruisjes zijn conform NLCS opmaak en het voordeel is dat de Viewportrand ze afsnijdt en er niet overheen laat doorschieten. Nadelen zijn dat je altijd de DrawOrder bij moet werken en dat de Array het Viewport gebied moet afdekken. En natuurlijk dat er geen coördinaten langs de Viewportrand staan.

Dynamo

Met Dynamo in Civil 3D is er heel veel mogelijk. Met de out-of-the-box nodes helaas niet alles, maar met de packages Civil3DToolkit, Camber en de Arkance Systems Node Library kun je echt heel veel. Onder andere de Viewport opvragen, de begrenzing ophalen, het RD coördinaat, rotatie en schaal van de Viewport t.o.v. Modelspace eruit halen en met deze gegevens kun je eenvoudig lijnen laten snijden met de begrenzing. Op de snijding kun je dan een tekst plaatsen met het daarbij behorende RD ordinaat.

Conclusie

Ja het kan, en nee het is niet eenvoudig. Wil je het automatiseren dan is Dynamo een oplossing. Of je leert programmeren en maakt vervolgens een fantastische plugin! Werkt het goed dan kun je zelfs overwegen om de plugin te verkopen. Als iemand überhaupt nog ruitkruisjes wil plaatsen in de tekening natuurlijk.

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd!

This book is only available in English.