Een kwestie die vaak terug komt, is welke snelkoppeling je gebruikt bij het opstarten van Civil 3D. Er staan twee smaken, namelijk Imperial en Metric. Maar welke kies je?

Om heel kort te zijn: Imperial is Inches en Metric is Meters. Dus kom je Imperial snelkoppelingen tegen, verwijder deze zo snel mogelijk. Want wat gebeurt er als je deze snelkoppeling gebruikt? Je kunt dit simuleren door in Civil 3D het commando NEW in te typen. Er verschijnt een dialoogvenster waar je een template kunt selecteren, maar naast de Open-knop kun je ook voor een tweetal opties kiezen. “No template – Imperial” en “No template – Metric”.

Zodra in Civil 3D een tekening wordt gestart, of geopend, en daarin zitten geen Civil 3D stijlen, dan worden er direct alle benodigde stijlen aangemaakt met de naam “Standard”. Handig natuurlijk, daar hoef je niets voor te doen. Helaas, zodra je vervolgens in je tekening zo’n stijl gebruikt voor bijvoorbeeld een Surface Spot Elevation, of een volumetabel, dan worden alle weergegeven waarden getoond in foot, als je gebruik hebt gemaakt van de Imperial snelkoppeling. Als je de stijl Standard voor een Surface Spot Elevation Label opent dan zie je bij de tekst inhoud:

Start je een tekening op met de Metric instelling dan worden de standaard aangemaakte labels in meter ingesteld. Zoals hier te zien is:

Het is uiteraard mogelijk om in een Imperial tekening je eigen stijlen aan te maken en verwijzen naar meters. Maar het is best gevaarlijk om beide door elkaar te blijven gebruiken. Een collega die niet op de hoogte is van foutieve labelstijlen past zomaar een verkeerde toe. Ook worden nieuwe stijlen standaard voorzien van foot als eenheid. En zo worden heel gemakkelijk ernstige fouten gemaakt zonder dat men er van bewust is.

Let dus altijd op welke stijl gebruikt wordt en in welke eenheden de waarden worden getoond. Kom je nog foot tegen, verwijder dit dan of herstel deze. Better safe than sorry.