Pi Day is een dag als alle andere, behalve voor wiskundigen en andere nerds. Pi Day is een themadag, net zoals er voor dierenliefhebbers een Dierendag is, voor koopjesjagers Black Friday, voor moeders Moederdag, en zo is er elke dag wel een themadag. Secretaressedag, systeembeheerdersdag, linkshandigendag, roodharigendag, voor iedereen is er wel een dag waarin hij of zij in het zonnetje wordt gezet. Vermoedelijk alleen voor personen die zelf niet graag in de belangstelling staan want er is geen directeurendag, geen ministersdag, geen ik-ben-geweldig-dag.

Wat is Pi

Pi Day is de dag waarop de constante Pi wordt gevierd. Pi is de verhouding tussen omtrek en diameter van een cirkel. In het kort gezegd past de diameter van een cirkel (ongeveer) 3.14 keer in de lengte van de cirkelomtrek. De constante Pi is heel belangrijk voor veel rekenfuncties. Verder is het een mysterieuze constante want het aantal decimalen gaat oneindig door zonder herhalingen en we kunnen daarom nooit de exacte waarde van Pi berekenen. Het blijft altijd een benadering, ook al kun je miljarden decimalen berekend hebben.

14 maart = 3/14 = 3.14

De Amerikaanse datumnotatie van 14 maart is 3/14 en komt daarmee overeen met 3.14, de meest simpele weergave van Pi. Vandaar dat 14 maart beschouwd wordt als Pi Day. Rekenkundige enthousiastelingen vieren deze dag met het eten van een taart (het Engelse woord Pie) vanwege de naam en uiteraard omdat een taart rond is en dus alles te maken heeft met Pi.

Overigens is pizza eten ook toegestaan.

Leuke weetjes

14 maart is voor Pi Day uiteraard gekozen vanwege de getalwaarde, maar het is ook de geboortedag van Albert Einstein en de sterfdag van Stephen Hawking. Twee briljante wetenschappers waarvoor het lot gekozen heeft om een verband te hebben met Pi Day.

De meest ultieme datum voor Pi Day was 14 maart 1592, maar die is helaas ongemerkt voorbij gegaan. 14 maart 2015 (of 3.14.’15) is de tweede meest ultieme datum. De waarde van Pi met de eerste tig decimalen zijn natuurlijk 3.141592 enzovoort.

De constante Pi is al minstens 4000 jaar bekend en intussen zijn al meer dan 6 miljard decimalen geregistreerd.

De gebruikte letter π is een Griekse letter. De Griekse woorden voor periferie en perimeter (omtrek) beginnen met deze letter.

Omdat in veel berekeningen 2 maal Pi wordt gebruikt, is er een voorstel voor een tweede constante, genaamd Tau, met de Griekse letter τ (lijkt op π maar dan een beentje minder). Deze constante is gelijk aan ongeveer 6.283185 en wordt gevierd op Tau Day, op (jawel) 28 juni!

3.14 in spiegelbeeld leest als pie. 

Omdat de Amerikaanse dj Tom Birdsey het zat was dat Valentijnsdag op 14 februari (2.14) uitgegroeid was tot vrouwen-verwen-dag heeft hij de 14e de maand later, en dus 14 maart (3.14) uitgeroepen tot Steak and Blowjob Day, zodat er ook een mannen-verwen-dag zou bestaan. Helaas valt dit samen met Pi Day, maar ik vermoed dat voor de meeste nerds het eten van een taart en het opdreunen van zoveel mogelijk decimalen evengoed het equivalent van een mannen-verwen-dag is. En zo is er voor elk wat wils.