CAD is geen GIS en andersom ook niet. Toch overlappen deze gebieden elkaar steeds meer. En dan ontstaan vragen als: hoe kan ik data zichtbaar krijgen in mijn CAD omgeving en hoe kan ik bijvoorbeeld NLCS zien in mijn GIS data?

Uiteindelijk blijft al dit soort vragen afhankelijk van conversies. Neem bijvoorbeeld een Klic-melding. De gegevens worden geleverd in een GML bestand maar bevatten geen directe geometrie zoals een AutoCAD tekening, geen laag-informatie en ook geen symbool-informatie. Het inlezen van dit soort data in AutoCAD kan via een conversieprogramma als InfraCAD Map. Deze converteert keurig de objecten naar AutoCAD lagen en symbolen conform NLCS, volgens een mapping tabel. De data is weer niet direct voorhanden, slechts een deel van de gegevens kan in de laagnaam worden verwerkt. InfraCAD Map heeft gelukkig wel een engine om de data te kunnen tonen in een tooltip.

QGIS

Lees je de GML in in QGIS dan krijg je wel de geometrie en de data, maar zonder koppeling.

Aan de linkerzijde is een serie data-lagen te zien zonder geometrie, zoals Beheerder, Belang, enzovoort, wat administratieve data is, maar ook Electriciteitskabel, Mantelbuis, Rioolleiding, Telecommunicatiekabel en Waterleiding. Dit zouden geometrie-lagen moeten zijn. Toch zijn ze dat niet. De geometrie in een Klic-melding bevindt zich volledig in de laag UtilityLink. Hierin zijn weer verwijzingen opgenomen naar de administratieve lagen. Zonder diverse koppelingen kun je niet direct de link leggen tussen een lijn en de bijbehorende data.

NLCS

Sowieso heb je in QGIS niet direct de NLCS toegepast op de geometrie. Die is in AutoCAD wel beschikbaar als je InfraCAD Map hebt gebruikt. Om zo’n Klic-melding dan toch in QGIS te krijgen waarbij zowel de NLCS als de data eenvoudig meekomt, is het logischer om vanuit AutoCAD een export te maken naar een geodata-bestand. 

Bijvoorbeeld (alleen als je AutoCAD Map 3D of Civil 3D hebt) kun je de administratieve data met InfraCAD Map exporteren naar Object Data en vervolgens met het commando MAPEXPORT de geometrie met data én laagnaam exporteren naar een Esri Shape file. Maar dat is nogal een omweg en met Shape files ga je vermoedelijk data verliezen vanwege de beperkingen in tabel- en veldnamen.

Als je toch al gebruik maakt van InfraCAD Map, dan kun je de Klic-melding ook exporteren naar Google Earth, wat een KML bestand oplevert. Deze kun je direct inlezen in QGIS. Het resultaat is dat de NLCS lagenstructuur gehandhaafd blijft als data-laag, en dat alle administratieve data aan de lijnstukken gekoppeld is.

Zelfs de kleuren zijn meegekomen conform NLCS. Het enige nadeel is dat KML alleen WGS84 kent als Coordinate System, bij conversie van en naar RD kan de ligging iets onnauwkeuriger worden. Maar als een leiding toch al een meter mag afwijken dan is dat niet iets om je grote zorgen om te maken.