Als je niet weet wat een Field is, een Field is een klein stukje intelligente tekst waarvan de inhoud verwijst naar iets (variabele, object, eigenschap) en dus kan veranderen als de verwijzing ook verandert. Hm, klinkt toch wat waziger dan ik bedoelde. Proberen is leren, dus ga het gewoon eens doen.

Field plaatsen

Bij het uitvoeren van het commando FIELD wordt een dialoogvenster getoond met alles waar een Field naar kan verwijzen. Kies bijvoorbeeld voor ‘Filename’ en je hebt een aantal opties om de weergave aan te passen.

Bij het afronden van het dialoogvenster wordt gevraagd om de Field ergens te plaatsen. Er wordt een grijs vlak getoond met daarin de samengestelde tekst, wat feitelijk een MText is geworden:

Sla je de tekening op met een nieuwe naam dan verandert de tekst naar de nieuwe bestandsnaam. Als dat niet direct gebeurt dan zal het commando REGEN er wel voor zorgen.

MText object

Omdat het een MText is, kun je er op dubbelklikken en tekst aanpassen of toevoegen. Het grijze blok kun je niet tekstueel aanpassen, wel verwijderen als een soort inline karakter. Zo kun je voor of na de Field ook tekst plaatsen waarbij de MText als één geheel blijft:

Een Field is dus een stukje tekst die altijd ingesloten is in een tekst-object. Het kan ook in een Single Text, een tabel of in een Attribuut. Bij het plaatsen van een DText, in een tabel of in het dialoogvenster waarin een attribuut wordt gedefinieerd, kan met het rechter muisknop menu gekozen worden om een Field in te voegen.

Wat zijn nuttige toepassingen

Omdat er zoveel mogelijk is, kun je niet een simpel lijstje met handige toepassingen tonen. Maar een paar handige ideeën kunnen je op weg helpen door iets verder te denken en creatief te zijn. 

Lengtes van polylijnen, bijvoorbeeld in een rioolplan:

Als je handig bent met dynamische blokken dan kun je er ook een Block van maken met grippunten op de uiteinden en een Field in het midden.

Een Block met de coördinaten van het invoegpunt van dat Block zodat je heel eenvoudig de locatie kunt tonen in de tekening en weet dat de getoonde waarden correct zijn, want na een verplaatsing worden ze bijgewerkt:

Hierbij worden de Fields in de attributen geplaatst van het Block. Hetzelfde werkt in een titelblok waarin je kan verwijzen naar de Layout of SheetSet, de schaal van de hoofdviewport, maar ook naar documenteigenschappen. Je kunt in AutoCAD allerlei gegevens kwijt in het dialoogvenster dat getoond wordt bij het commando DWGPROPS en al die ingevulde velden kun je tonen in een Field. Je kunt dus in je titelblok verwijzen naar bijvoorbeeld een projectnaam of een auteur:

Objecteigenschappen kunnen prima getoond worden, zoals de schaal van een Viewport (handig als je die wijzigt dat de tekst dan ook bijgewerkt wordt), een verwijzing naar een doorsnede, zelfs een hyperlink naar een andere tekening die bij het project hoort, en zelfs formules. In het formuleveld kun je namelijk ook weer een Field plaatsen met daarin een verwijzing naar een object, zo kun je om iets geks te noemen, de radius van een geselecteerde cirkel vermenigvuldigen met 2 om de diameter te krijgen:

En zo zijn de mogelijkheden eindeloos. Dat wil niet zeggen dat alles kan, maar denk ook niet te snel dat iets onmogelijk is. En wie handig is met Lisp bouwt al snel leuke tooltjes zoals het plaatsen van een oppervlakte in een gesloten polylijn. Het zou zomaar een leuk onderwerp kunnen zijn voor een volgende blog.