Parcels in Civil 3D zijn fantastische objecten. Je kunt ze niet alleen gebruiken als percelen, bijvoorbeeld in een verkavelingsplan, maar ook om gebiedsindelingen te maken. Parcels reageren op elkaar en het is erg eenvoudig om een stukje grond op te splitsen en te verdelen. Door middel van een stijl kun je zowel de rand als het vlak voorzien van de gewenste uitstraling.

Net als met Cogo Points kunnen Parcels voorzien worden van User Defined Properties. Gek genoeg is deze structuur niet op andere Civil 3D objecten toegepast, terwijl het heel handig kan zijn om extra data aan objecten te kunnen koppelen. Gelukkig is er wel de mogelijkheid om Property Sets te koppelen aan objecten, ook aan Parcels en Cogo Points. User Defined Properties zijn wat dat betreft eigenlijk overbodig geworden. In deze blog worden ze wel benoemd maar je kunt er ook voor kiezen om Property Sets toe te passen.

User Defined Properties

Via de Toolspace Panel, tabblad Settings, is het mogelijk om eigen User Defined Properties Classifications te maken. Als je verder geen groepnaam opgeeft dan krijgt deze de naam ‘Unclassified’. Deze is niet te wijzigen dus denk vooraf goed na over naamgeving.

In deze groep kun je meerdere Properties toevoegen van verschillend type. De naam van de koper kan een tekst (string) zijn, de prijs een numerieke waarde (double) en als je een keuzelijst wilt dan voeg je een Enumeration als type toe. Deze kun je vullen met de gewenste keuzes:

Parcels

De User Defined Properties zijn direct beschikbaar bij elke Parcel. Bij Property Sets hoeft dat weer niet het geval te zijn. Het voordeel van het toepassen van Property Sets is in dit geval dat je de eigenschappen via de Properties Palette kunt aanpassen. Met User Defined Properties kan dat niet. Hiervoor moet je de eigenschappen van de Parcel wijzigen in het dialoogvenster dat hierbij getoond wordt.

Zo kun je redelijk eenvoudig bijhouden welk perceel verkocht is en aan wie. 

Labels en tabellen

De User Defined Properties zijn ook beschikbaar in de Labels en in de tabellen. Je kunt nu eenvoudig een Parcel Label Style genereren waarin de status opgenomen is, zodat snel zichtbaar is of een Parcel verkocht is of niet. Ook in de Parcel Table kun je hiernaar verwijzen zodat je snel in de tekening een overzichtslijstje kunt tonen. Het voordeel is dat deze direct wordt bijgewerkt bij een wijziging van de status of de Parcel zelf.

Naast User Defined Properties kun je ook nog Expressions samenstellen. Dit doe je ook in de Settings tab van de Toolspace.

Expressions

Expressions zijn kleine rekenfuncties waarmee je bepaalde berekeningen kunt doen. In dit geval kun je een kavelprijs berekenen aan de hand van het oppervlak (is een geometrische eigenschap) en de prijs per vierkante meter (is een User Defined Property). Bij een wijziging zal ook deze waarde direct worden aangepast. En net als de User Defined Property is ook deze in de tabel te tonen. 

En zo heb je snel een compleet overzicht van een verkaveling, en is het nog eenvoudig te beheren ook.