Het creëren van een buffer rondom een object is een typische GIS functie. Zo’n buffer wordt gebruikt om objecten te vinden die binnen een bepaalde afstand liggen of om het claimen van ruimte. Hoe kun je een buffer genereren in Dynamo voor Civil 3D?

Van centerlijn naar omtreklijn

In theorie zou je een centerlijn kunnen offsetten naar twee kanten. Daarna kun je op beide beginpunten en beide eindpunten een afsluitlijntje tekenen. De vier losse lijnen kun je vervolgens samenvoegen. Accepteert zo’n samenvoegfunctie de lijnen niet omdat ze niet in de juiste volgorde of richting liggen? Dan zul je eerst een van de offsets moeten omdraaien en de afsluitlijntjes daarop aan moeten laten sluiten. Zo heb je binnen no-time aardig wat nodes nodig om het voor elkaar te krijgen.

In Civil 3D wordt de omtreklijn toegevoegd als polylijn:

Gelukkig kan het ook eenvoudiger, als je de juiste nodes weet te vinden.

PolyCurve.ByThickeningCurveNormal

De handige node voor het genereren van een buffer is de node met de wat wonderlijke naam PolyCurve.ByThickeningCurveNormal. Deze maakt als het ware een verdikking van een PolyCurve. Je geeft hiervoor geen offset waarde maar een baanbreedte, en de node sluit zelf de kopse kanten. En zo reduceer je bovenstaande uitwerking tot slechts zes nodes.

Jacob Small wees me op deze functie als alternatief voor bovenstaande methode. De node had ik zelf nooit eerder onderzocht, de naam deed me vermoeden dat het een soort van Extrude naar boven was, zoals de Thickness eigenschap van een 2D Polyline in AutoCAD. Maar deze node doet het dus standaard naar buiten toe, als je geen andere Normal invoert.

Het loont zeker de moeite om wat tijd te besteden aan de beschikbare nodes in Dynamplo, er zitten echte pareltjes tussen. Laat je niet afschrikken door de comlexe namen, probeer het gewoon en onthoud welke nodes je beste vrienden worden.

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd!

This book is available in English only.