Je komt weleens in een situatie waarin je snel een grid moet gaan tekenen, bijvoorbeeld bij een stramienplan of als je een ruitennet moet uittekenen over een weiland voor wat grondboringen. Of het beplanten van fruitbomen om een heel ander voorbeeld te noemen. Vaak begin je met een lijn die je vervolgens een offset geeft, en nog eentje enzovoort, tot je een hele serie lijnen hebt. Haaks daarop doe je hetzelfde. Best wel wat werk en zodra je erachter komt dat de tussenruimte veranderen moet, kun je weer opnieuw beginnen. Hoe kun je dit automatiseren?

Dynamic Block

Je zou een dynamisch Block kunnen maken van een vierkant van 1m x 1m met twee Stretch parameters zodat je die via de Properties kunt verschalen.

Helaas heb je hier verder niets aan als je meer dan één zo’n vakje nodig hebt. Als je het blok vaker hebt ingevoegd dan moet je bij een wijziging het invoegpunt aanpassen van alle blokjes, ook al kun je wel heel mooi de breedte en diepte van zo’n vakje aanpassen.

Rectangular Array

Na het tekenen van een rechthoek met de juiste afmetingen, kun je deze als een Rectangular Array uittekenen. Via de Properties kun je heel eenvoudig de tussenruimte en aantal rijen en kolommen invoeren, en wijzigen.

Het is wel wat lastig als de tussenmaat wijzigt, het oorspronkelijke rechthoekje blijft getekend met de eerst ingevoerde maten.

Onafhankelijk verschaald Block

Je kunt ook een Block ontwerpen die een serie evenwijdige lijnen bevat, zowel horizontaal als verticaal. De tussenmaat moet 1m zijn (dat is later handig) en je kunt eventueel de belangrijke lijnen (elke 5e of 10e) een afwijkende kleur geven. Dit Block sla je ergens op of stop je in de InfraCAD NLCS Bibliotheek voor hergebruik.

Let erop dat je bij het creëren van het blok aangeeft dat deze niet uniform verschaald hoeft te worden. Na het invoegen kun je dan de X en Y schaal afzonderlijk instellen via de Properties. Omdat de oorspronkelijke tussenafstand 1m is, zal een X-schaal van bijvoorbeeld 3.5 gelijk zijn aan 3.5m.

Het Block is eenvoudig over een perceel te leggen en te roteren langs één zijde. De afzonderlijke X en Y schaal wordt gebruikt voor de afmeting van elk vakje. De perceelgrens kun je eventueel gebruiken om het blok te clippen.

Hiermee voorkom je dat je het blok moet exploderen. Omdat het blok intact blijft, kun je heel snel een nieuwe afmeting invoeren, anders roteren of verplaatsen, waarna een nieuwe clip het overbodige deel weer verbergt.

Het nadeel is dat de lijnen in dit geval altijd haaks op elkaar blijven. Wil je dat niet, dan kun je ook een blok met alleen horizontale lijnen maken die je vervolgens twee keer plaatst.

Overigens is het dan wel handig om uniform te gaan verschalen.

Door middel van praktische voorbeelden leer je AutoCAD te gebruiken om civieltechnische ontwerpen te maken. Hierbij wordt de NLCS toegepast en daarmee sluit dit boek naadloos aan op de praktijk van vandaag. Dit boek is te koop bij Arkance Systems voor iedereen die wil starten met AutoCAD, gericht op de civiele markt. Studenten met een studentenversie van InfraCAD krijgen 50% korting op de aanschafprijs.