Jaren geleden introduceerde Autodesk een nieuw soort object in AutoCAD: de WipeOut. Dit was een object dat 100% transparantie toevoegde aan het deel van de tekening waar deze WipeOut zich bevond. Ideaal natuurlijk om een deel van een drukke tekening te verbergen om zo een stuk tekst te kunnen laten zien. Een WipeOut wordt in dit geval gebruikt als een tekstmaskering. Maar je kunt een WipeOut ook gebruiken om een deel van een onderliggende BGT te verbergen, zodat je nieuwe en oude situatie kunt combineren. Maar WipeOuts waren in het begin een verschrikking. Het leverde regelmatig een Fatal Error op, het werken in de tekening werd enorm traag, en een afdruk op een minder geschikte printer zorgde voor zwarte vlekken waar er juist niets geprint moest worden. Kortom, zijn er alternatieven voor een WipeOut?

XClip

Een deel van een XRef verbergen, hoeft allang niet meer met een WipeOut. Je kunt een XClip toepassen op een XRef en dan met het pijltje naar binnen of naar buiten clippen.

Een klik op het pijltje wisselt de weergave.

Sowieso was een WipeOut over een XRef geen succes, want het maakte een deel wel onzichtbaar maar de geometrie eronder was nog steeds te selecteren. Een Snap op een eindpunt op een onzichtbaar object was niet echt fijn. Een XClip werkt overigens ook op een gewoon Block, en is op zichzelf al een heel handige functie.

Hatch

Een andere alternatief is het toepassen van een Solid Hatch, of een Solid, maar dan met de RGB kleur 255,255,255 (puur wit). Qua geometrie teken je hetzelfde als bij een WipeOut. Ook de DrawOrder werkt hetzelfde. Je kunt de Hatch of WipeOut bovenop leggen, maar ook onder een object dat je juist wel wilt laten zien. En de rand? Bij een Hatch kun je de omlijning verwijderen of ook instellen op puur wit, bij een WipeOut kun je met het FRAME commando ervoor kiezen om de lijn wel te zien maar niet te printen. Best of both worlds, zeg maar.

Bij de functie TEXTMASK kun je er zelfs voor kiezen of je een Solid of een WipeOut wilt toepassen. Deze wordt dan bovenop maar onder de tekst gelegd, en samen met de tekst gegroepeerd zodat je ze ineens kunt verplaatsen.

Op deze wijze sloop je niets in de tekening maar kun je wel drukke delen verbergen.

Noodzaak

Maar is het nog wel nodig om WipeOuts te omzeilen? In de begintijd werd het werken in een tekening sterk vertraagd omdat bij elke Zoom of Pan er display-technisch weer van alles gedaan moest worden. Hoe meer WipeOuts, hoe minder de werkbaarheid. Ook het printen van de tekening gaf af en toe problemen. Daarnaast duurde de acceptatie best lang omdat gebruikers eraan moesten wennen dat er een onzichtbaar object in de tekening aanwezig was. Stuurde je die per ongeluk met DrawOrder naar onderen, dan was deze niet meer vindbaar.

Maar anno nu, in AutoCAD 2024, is het gebruik van een WipeOut absoluut niet merkbaar. Er is geen vertraging te constateren, zelfs in een test met 2500 WipeOuts of 2500 Solid Hatches is er nauwelijks verschil te merken. Mijn gevoel zegt eerder dat Hatches vertragen en de tekening wat zwaarder maken dan WipeOuts, maar met zoveel objecten is het niet echt een issue of een bewerking nu één seconde langer of korter duurt.

Dus wat mij betreft, werk lekker verder met WipeOuts en gebruik ze vooral waar het nuttig is!

Altijd al plug-ins willen maken voor AutoCAD? Dan is dit het boek dat je nodig hebt om dat te leren. Het helpt je om plug-ins te ontwikkelen in de .NET taal C# met behulp van Visual Studio. This book is only available in English.