Het Nationaal Wegenbestand is een hele mooie databron om iets mee te doen. Het downloadbare bestand bij het PDOK kan prima in QGIS worden geopend, en dan kan het filteren en presenteren beginnen. Zoals in een vorige blog al is verteld over de presentatie van verschillende rijbanen, maar ook het filteren van alle carpoolplaatsen is al eens beschreven. Zou dat laatste ook kunnen met turborotondes? Enige tijd geleden werd me die vraag gesteld: hoeveel turborotondes zijn er eigenlijk in Nederland?

Filteren

Net als met carpoolplaatsen kun je de laag ‘wegvakken’ filteren op de ‘bst_code’. Voor turborotondes kun je zoeken op de waarde ‘TRB’. Die code staat hier beschreven. Vervolgens kun je de gevonden objecten selecteren en wegschrijven naar een nieuwe GeoPackage, om zodoende wat sneller te kunnen werken. En uiteraard om je hoofdbronbestand niet te vervuilen als je aanvullingen of aanpassingen wilt doen. Maar zo op het oog lijkt de dataset niet echt compleet. Het zijn er toch niet zo weinig?

Een beetje inzoomen op een plek waar zeker weten wel een turborotonde zit, geeft al aan dat het niet helemaal snor zit met de codering. 

Hierboven is de linkerrotonde niet gekenmerkt als een tuborotonde, en de rechter maar voor de helft.

Open Street Map

Gelukkig is het NWB niet de enige databron die we kunnen bevragen. Open Street Map is er ook nog. En die heeft de handige tool Overpass Turbo, waarmee je bevragingen kunt doen op de dataset. 

Zo op het oog geeft deze nog minder resultaat. Nu is het wel bekend dat de data van OSM niet altijd consistent is benoemd, iedereen kan zijn eigen velden en waarden toepassen. Helaas is dat hier ook het geval wat er toe leidt dat je op deze manier niet alle turborotondes kunt vinden.

Hoeveel zijn het er dan?

Het blijft dus nog onduidelijk hoeveel turborotondes er eigenlijk zijn. Wil je het zeker weten, dan kun je het beste alle rotondes uit het NWB met de waarden ‘NRB’, ‘GRB’ en ‘TRB’ filteren, en per stuk gaan beoordelen. Uiteraard moet je dan wel zeker weten wat een turborotonde is. Moet het altijd meer dan één verspringende rijbaan hebben? Moeten de rijbanen gescheiden zijn met een verhoogde rijbaanscheiding? 

En tegenwoordig heb je ook nog AI om je vragen te beantwoorden:

Aanvulling 25-03-2024: Op de website van Dirk de Baan vind je een meer recentere lijst en locaties van zowel binnen Nederland als buiten Nederland.

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.