Het Nationaal Wegen Bestand is een databron met alle wegassen en hectometrering in Nederland. Helaas wordt deze bron niet meer via WFS aangeboden via PDOK (nog wel op de website van Rijkswaterstaat), maar je kunt ook een GeoPackage downloaden van heel Nederland. Dit is een bestand van dik 800MB groot. QGIS heeft daar zoals gewoonlijk geen problemen mee. Het ziet er alleen wat simpeltjes uit.

Zelfs met een mooie kaart op de achtergrond wordt het niet echt beter:

Het zou mooi zijn als je dit zou kunnen realiseren toch?

Maar hoe doe je dat?

Symbologie

Je kunt de wegen op verschillende manieren presenteren. Normaal gesproken krijg je een dunne lijn te zien. Dit kun je aanpassen naar een dikke lijn. En om een beetje realisme toe te voegen, kies je als schaal natuurlijk Meters op schaal. Bij het zoomen worden de wegen niet breder of smaller getekend.

Je kunt daar overheen een nieuwe lijn tekenen met een witte kleur, die iets smaller is. En om ze netjes te laten aansluiten kun je nog aangeven welke lijn de meeste prioriteit krijgt. Maar het kan ook eenvoudiger. Je kunt gewoon een stijl selecteren die al een hele mooie presentatie heeft.

Als je hier de breedte instelt op bijvoorbeeld 7.5m en Meters op schaal, dan heb je een hele mooie weergave van de wegen. 

Als je de eigenschappen van de stijlelementen bekijkt, dan is het hetzelfde als je eerst handmatig had gedaan. Het zijn twee lijnobjecten met een iets andere breedte en andere kleur.

Nu nog een paar mooie labels toevoegen.

Labels

De wegassen bevatten data en in het veld ‘stt_naam’ vind je de straatnaam.

Deze kun je gebruiken om labels te plaatsen. Het mooist is om deze gebogen te plaatsen langs de lijn met een kleine verschuiving naar beneden ten opzichte van de teksthoogte.

Je kunt nog wat spelen met de spatiëring en hoofdletters. En zo krijg je vanzelf een hele leuke kaart, zonder veel moeite. Maar op sommige plekken wordt het wat rommelig. De NWB bevat namelijk niet alleen de hoofdrijbanen maar ook fietspaden. 

Je zou dit kunnen oplossen door bij Symbologie niet te kiezen voor Enkel symbool maar Regel-gebaseerd of Categorieën. Het veld ‘bst_code’ kun je gebruiken om fietspaden (“FP”), hoofdrijbanen (“HR”) of overig (niets) te filteren. Op basis van categorie krijg je wel erg veel keuzes:

Regel-gebaseerd is hier een betere optie.

De regels zijn afzonderlijk te stijlen maar gek genoeg krijg je rare overlappen met de lijnstukken.

Dit valt op te lossen door de knop Symboollagen op het tabblad Symbologie te openen en de volgorde in te stellen per regel. Als je de waarde 1 invult bij Laag 1, dan heeft die symboollaag een hogere prioriteit en valt de onderliggende symboollaag weg.

En het resultaat is dit:

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.