In AutoCAD Map 3D 2025 (en ook Civil 3D 2025) is de mogelijkheid opgenomen om een GeoPackage te koppelen. Tot voorheen was dat niet mogelijk. Wel is er in een eerdere versie de mogelijkheid gekomen om een Esri FGDB bestand te koppelen, vanwege de nauwe banden tussen ArcGIS en Map 3D natuurlijk. Veel data, ook van PDOK, wordt tegenwoordig geleverd in GeoPackage formaat. Daarom is het fantastisch dat dit formaat nu ook wordt ondersteund door Autodesk.

GeoPackage

Een GeoPackage is feitelijk een SQLite formaat. Dat is een databasebestand waar alles in zit, in tabellen. Als je kijkt naar een heel oud formaat als Esri Shape, dat was erg beperkend. Allerlei losse bestandjes en beperkingen als veldlengtes. Bij het versturen van zo’n dataset werd uit onwetendheid vaak alleen het SHP bestand verstuurd en niet de overige bestanden. Dat zal met GeoPackage niet snel gebeuren. Ook zijn er geen echte beperkingen meer aan de inhoud (er kan naast vectordata ook rasterdata zijn opgeslagen) en ook niet aan veldlengtes of speciale tekens. Het nadeel is wel weer dat GeoPackage bestanden erg groot kunnen worden. Niet te groot om in te lezen want dat gaat best snel, maar wel om te versturen per mail bijvoorbeeld.

FDO koppeling

In Map 3D leg je een FDO koppeling met een GeoPackage via de Data Connect Palette.

Na het connecten met het bestand, kan de gewenste Layer worden gekoppeld.

Daarna worden de objecten als Features in AutoCAD geplaatst. Deze bevatten ook data dat te zien is in het Properties venster.

De gegevens zijn ook te wijzigen, de Features zijn aan te passen of te verwijderen en er kunnen nieuwe Features worden toegevoegd. Dus gebeurt door uit en in te checken, en daarmee wordt het GeoPackage bestand daadwerkelijk aangepast. De data wordt dus niet in de DWG beheerd maar de tekening is hiermee alleen een viewer geworden. 

Wie liever met de tabel zelf werkt, ook daarvoor is er een mogelijkheid in Map 3D.

Jammer genoeg kan er alleen gewerkt worden met een FDO connectie. Er is geen mogelijkheid om een import te doen zodat de vectoren worden binnengehaald zonder de koppeling met het bestand, en ook kan geen export worden gedaan naar een nieuw aan te maken GeoPackage.

Maar de eerste stap is er! En dat is al heel fijn!

 

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.