Er zijn diverse manieren om de laagkleuren van een tekening te beheren. Vooral bij vlakvullingen is het wenselijk om er een beetje grip op te houden. Bij een import van de BGT bijvoorbeeld, met InfraCAD Map, worden de kleuren toegepast die in de NLCS standaard zijn voorgeschreven. In het verleden, in de NLCS v4 bibliotheek, waren het relatief zachte kleuren. Maar sinds NLCS v5 zijn de kleuren een stuk feller geworden. Maar ook zijn er kleuren toegepast die niet prettig werkbaar zijn zoals exact wit. 

In het verleden is al eens een blog geschreven om de laagkleuren van de vlakvullingen lichter of donkerder te maken door Dynamo in Civil 3D te gebruiken. Dit werkt minder goed bij de NLCS v5 kleuren, want daarvoor wil je misschien wel hele andere kleuren dan alleen lichter en donkerder. Dit is bijvoorbeeld een overzicht aan kleuren die toegepast worden op vlakvullingen:

Door op kleur te sorteren, krijg je ze handig bij elkaar. Handmatig kun je die wijzigen naar de gewenste kleuren, niet alleen lichter maar ook andere kleuren die beter passen.

De tekening zit er nu een stuk fraaier uit:

Standaard kleurenAangepaste kleuren

Layer States bewaren

Dit wil je niet elke keer met de hand doen uiteraard. Dus hoe kun je dit voor de volgende import goed krijgen? Daarvoor zijn meerdere oplossingen. Je kunt een Lisp routine schrijven, maar dan moet je weten hoe je dat moet doen. Heb je nog nooit iets met Lisp gedaan dan is dat knap ingewikkeld. Je kunt ook de tekening leeggooien en bewaren als template. Dit heeft ook voor- en nadelen. Een andere methode is het bewaren van de laaginstellingen, de Layer States, die je dan importeert in de volgende tekening.

Via de Layer Palette of het commando LAYERSTATE kun je via het dialoogvenster de huidige Layer States opslaan en exporteren. De export is een LAS bestand. Na een nieuwe BGT import in de volgende tekening kun je het geëxporteerde bestand weer importeren. Je kunt zelfs opgegeven welke Properties bijgewerkt moeten worden zoals aan/uit, lijntype, enzovoort. In dit geval is kleur wel handig.

 

Ook kun je opgeven of alle lagen uitgezet moeten worden die niet voorkomen in het LAS bestand. Zo kun je snel zien welke lagen nog van kleur gewijzigd moeten worden. 

Het voordeel is dat ook lagen worden geïmporteerd die nog niet aanwezig waren, dus als je nog onaangepaste Layers hebt, dan kun je na het bijwerken van de kleuren de Layers van deze nieuwe tekening exporteren naar een LAS bestand. 

Andere toepassingen

Niet alleen voor het opwerken van een BGT tekening is het werken met Layer States handig, ook voor grote projecten. Stel dat je tijdens het werk alles op grijs wilt behalve de kabels en leidingen. Wil je eenvoudig switchen, bewaar dan de Layer States zoals de lagen nu zijn (hiervoor hoeft geen export gedaan te worden, het blijft in de tekening opgeslagen). Wijzig alle lagen die je grijs wilt hebben (of uit, of half transparant), wijzig de kleuren van de kabels en leidingen, voer je werkzaamheden uit, en herstel vervolgens de Layer States die je had opgeslagen. Alles is weer zoals het was. Behalve je wijzigingen natuurlijk.

Altijd al plug-ins willen maken voor AutoCAD? Dan is dit het boek dat je nodig hebt om dat te leren. Het helpt je om plug-ins te ontwikkelen in de .NET taal C# met behulp van Visual Studio. This book is only available in English.