In Civil 3D worden Labels gebruikt om eigenschappen te tonen van Civil 3D objecten, bijvoorbeeld de afstanden langs een Alignment, of de hoogten van een Surface. Superhandig, want deze zijn dynamisch en worden automatisch bijgewerkt als er een wijziging optreedt. Een misschien wat onderbelichte mogelijkheid is dat in een Alignment Label ook kan worden verwezen naar een ander Civil 3D object. Dit gebeurt door het instellen van een Reference Text in de Label definitie.

Reference Text

Stel dat je een terreinhoogte wilt tonen langs een Alignment. Een Alignment heeft zelf geen hoogte, behalve dan via een gekoppelde Profile. Als je wel een Surface hebt, bijvoorbeeld een AHN, dan kun je alsnog in de Alignment Label verwijzen naar de Surface. Dit doe je door de Alignment Label te wijzigen.

Voeg daarna een Reference Text toe en geef aan dat dit van een Surface moet komen.

Dit Label component kan gekoppeld worden aan de Station zodat deze er altijd onder, naast of boven blijft, afhankelijk van wat je mooi vindt. De Label Contents kun je wijzigen zodat de Surface Elevation wordt getoond.

De Labels weten nog niet naar welke Surface verwezen moet worden en tonen dan een serie vraagtekens.

Als je nu één van de Labels selecteert, dan kun je via de Properties palette een verwijzing instellen naar de gewenste Surface.

Het leuke is, je kunt meerdere Reference Texts toevoegen waardoor je ook kunt verwijzen naar een ontwerphoogte in een andere Surface of Profile, een andere Alignment, Cogo Points of Parcels. Maar omdat het kan, wil nog niet zeggen dat het handig is. Een verwijzing naar een snijdende Alignment heeft bijvoorbeeld geen zin op elke Station, maar wel op een snijding tussen twee Alignments.

En, je hebt hier niet eens Dynamo voor nodig (maar kan wel natuurlijk).

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd! This book is only available in English.