Binnen de NLCS zijn er al talloze lijntypes te vinden om je tekening mee te verfraaien. Maar als het voor gaat komen dat je een eigen lijntype nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een fasegrens wilt nummeren, of een materiaal wilt aanduiden van een bepaald gebied, dan is het maken van een eigen lijntype niet moeilijk.

Fasegrenzen

Neem als voorbeeld een gebied dat je wilt indelen in verschillende fasen. 

Het zou mooi zijn als deze lijnen een tekst bevatten. Nu kun je allerlei losse teksten gaan plaatsen natuurlijk, maar verwerken in een lijnstijl is veel eenvoudiger. Met de Express Tools kun je vervolgens snel een lijntype genereren die ook in je tekening geladen blijft.

Express Tools

Vroeger kon je optioneel de Express Tools installeren bij AutoCAD, maar al enige jaren is het een vast onderdeel geworden. Het heeft een eigen tabblad op de Ribbon gekregen. Helaas zit er niet veel onderhoud meer aan, maar de meeste functies zijn nog steeds pareltjes. 

Om de lijnstijlen te definiëren, teken je ergens een paar lijnen met teksten zoals dit:

Met de functie Ribbon > Express Tools > Tools > Make Linetype kun je deze definitie opslaan in een LIN bestand. In de verschillende stappen wordt gevraagd om een LIN bestand te maken, een lijntype naam op te geven (zonder spaties), het startpunt en eindpunt van de definitie en de objecten voor deze definitie. Dit kun je voor alle drie lijnen doen. De LIN bestanden hoef je niet te bewaren als je de lijnstijlen alleen in de huidige tekening wilt behouden, maar wil je het hergebruiken of toevoegen aan de NLCS bibliotheek, dan kun je de bestanden beter wel bewaren.

Na afloop zijn de lijnstijlen beschikbaar in de tekening en kun je ze toepassen.

Is het resultaat niet mooi genoeg, loopt de tekst door de lijn of repeteren de teksten teveel, dan kun je aanpassingen doen en het proces opnieuw uitvoeren. De bestaande lijnstijl wordt dan overschreven. Pas als je tevreden bent, kun je de LIN bestanden gaan archiveren zodat je die later op een andere plek kunt hergebruiken.

Toevoegen aan NLCS

Om het eenvoudig te kunnen hergebruiken in andere tekeningen, kun je de gemaakte lijntypes toevoegen aan de NLCS bibliotheek. In InfraCAD kun je deze weer terugvinden en zelfs koppelen aan NLCS objecten, zodat ze automatisch worden toegepast. Meer informatie hierover vind je hier.

 

Altijd al plug-ins willen maken voor AutoCAD? Dan is dit het boek dat je nodig hebt om dat te leren. Het helpt je om plug-ins te ontwikkelen in de .NET taal C# met behulp van Visual Studio. This book is only available in English.