In Dynamo kun je de File Path node gebruiken om een bestand te selecteren.

Wat ook kan, en niet algemeen bekend is, je kunt een bestand selecteren dat niet bestaat. Zo kun je de Browse knop gebruiken om de juiste locatie te vinden en door het ingeven van een niet-bestand bestand, toch een bestandsnaam genereren om een nieuw bestand aan te gaan maken. Bijvoorbeeld door een export naar Excel te doen.

Super handig! 

Dynamo Player

Wat ook handig is, je kunt een graph ook gereedmaken om te werken in de Dynamo Player. Zo kan iedereen een script runnen zonder te hoeven rommelen in de Dynamo Environment en per ongeluk iets slopen. Het enige wat je hoeft te doen is de nodes die je in de Player wilt zien, aan te merken als zijnde Input. Dit gebeurt via de rechter muisknop op de betreffende node. Alleen die nodes zul je zien in de Player.

Met een keurig vinkje wordt aangegeven dat het bestand bestaat. Met de knop ernaast kun je een ander bestand selecteren. Maar gek genoeg, als je een niet-bestaand bestand probeert in te geven, dan krijg je ineens de melding dat je persé een bestaand bestand moet selecteren:

Maar waarom? De werking zou toch hetzelfde moeten zijn? Helaas is de Dynamo Player een anderssoortige applicatie en hebben de ontwikkelaars blijkbaar de werking niet afgestemd met de ontwikkelaars van de Dynamo Environment.

Alternatief

Als alternatief kun je een Directory Path node en een String node plaatsen, om zowel afzonderlijk het pad als de bestandsnaam in te kunnen voeren. Met de FileSystem.CombinePath node, kun je beide waarden samenvoegen tot een nog niet bestaand bestandsnaam.

En dat werkt wel in de Dynamo Player.

Soms moet je even out of the box denken, iets wat je met Dynamo eigenlijk voortdurend moet doen, en dan kun je het prima oplossen! Ook al is het vreemd dat er een verschil is in werking tussen de Dynamo Environment en de Dynamo Player.

Wil je complexe of repetitieve taken automatiseren in Civil 3D? Dit boek helpt je alles te leren over de design automating tool Dynamo voor Civil 3D. Je wordt een professional in visueel programmeren, en binnenkort zijn al je saaie of complexe taken geautomatiseerd! This book is only available in English.