NL Maps is een initiatief van het Kadaster om snel zelf een eigen kaartje te maken. Op de website kun je met eenvoudige stappen een kaartje samenstellen. Welke kaart-bibliotheek bijvoorbeeld (Leaflet is heel eenvoudig), welke ondergrondkaart, of je een marker wilt op de plaats waar je ingezoomd bent, enzovoort. Onderaan wordt een stukje code getoond dat je vervolgens kunt plakken in je website:

Hoe je dit in je website plakt, is voor elk type CMS verschillend. In WordPress kun je het beste de code plakken tussen code-blokken, of als je thema hiervoor een content-blok beschikbaar heeft.

Nu is het kaartje verder leeg, maar je kunt dit uiteraard zelf aanvullen met markers of kaarten. Als je Leaflet gebruikt dan kun je op de website voorbeelden vinden hoe je de kaart aanvult. Bijvoorbeeld een simpele marker:

// Creating a marker
var marker = L.marker([51.76, 5.53]);
// Adding marker to the map
marker.addTo(map);

Een popup toevoegen is ook met een regel tekst gedaan. De tekst kan HTML bevatten:

marker.bindPopup('<b>Arkance Systems</b><br />Vestiging Oss').openPopup();

De functie openPopup() zorgt ervoor dat de popup gelijk zichtbaar is.

Een eigen icoontje toevoegen kan ook. En zo maak je in een handomdraai een kaartje met alle vestigingen van je bedrijf. In mijn geval Arkance Systems Nederland:

Je kunt het zo mooi maken als je wilt. De markers zou je in een layer kunnen plaatsen zodat ze aan- of uitgezet kunnen worden. Of bij aanklikken een cirkel tonen voor het verzorgingsgebied. Een routenavigatie aanbieden is een mogelijkheid. Linkjes naar de website. Combineren met een weerkaart (actueel via een API).

Als je eenmaal begint…