In een vorige blog is iets verteld over het gebruik van WipeOuts. Als alternatief kon een Hatch of Solid worden toegepast, maar in de praktijk voldoet een WipeOut tegenwoordig prima. Het is een lichtgewicht oplossing om snel iets te verbergen, zonder objecten toe te voegen die een andere betekenis kunnen hebben. Bijvoorbeeld arceringen, die worden voor talloze andere dingen gebruikt, en zeker niet alleen als hack om iets anders te kunnen verbergen.

Maar kun je ook de doorkijkbaarheid van zo’n WipeOut aanpassen, zodat je de onderliggende gegevens nog steeds een beetje kunt zien? Ja, dat kan.

Transparantie

Een WipeOut is in AutoCAD een object. Ergens diep op de achtergrond is het een Image object, maar dan zonder afbeelding. Je kunt deze ook gewoon selecteren in AutoCAD en met Grips kun je de omtrek aanpassen.

AutoCAD heeft al heel lang de mogelijkheid om transparantie toe te passen op objecten. En dit werkt ook op een WipeOut. Let er wel op dat je onderaan op de knoppenbalk de transparantie instelt op zichtbaar, of via het commando TRANSPARENCYDISPLAY, waarde 1. Anders kun je wel transparantie toepassen maar is het niet zichtbaar.

Via de Properties kan dan gekozen worden voor een Transparency waarde van 0 tot 90%. Normaal gesproken staat er ByLayer, maar je kunt dit gewoon aanpassen. Stel je deze in op 50% dan kun je er ineens doorheen kijken.

Het kan erg handig zijn om zodoende toch nog iets van de ondergrond in beeld te brengen. Dit kan in een ontwerpfase, maar het werkt ook bij gewone objecten zoals polylijnen. Zo kun je bijvoorbeeld een volledige Klic-melding half-transparant tonen zodat al die gekleurde lijnen niet gaan overheersen.

Afdrukken

Als je gaat afdrukken, dan kan het lijken of de transparantie niet geprint kan worden. Dit kan wel, maar is een aparte instelling in de Page Setup en wijkt af van de weergave in de tekening.

Nu is je tekening helemaal af.

Altijd al plug-ins willen maken voor AutoCAD? Dan is dit het boek dat je nodig hebt om dat te leren. Het helpt je om plug-ins te ontwikkelen in de .NET taal C# met behulp van Visual Studio. This book is only available in English.