Scrivener is een volledig managementsysteem voor het schrijven van een boek, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Word of Bibisco. In Scrivener maak je een project en daarin organiseer je alles rondom je boek. Bijvoorbeeld een map met documenten, afbeeldingen, links of nog uit te werken teksten, een map met hoofdstukken en secties, je bedenkt het en je kunt het in je project aanmaken. Je bepaalt zelf welk deel je verder uitwerkt en in welke volgorde het komt. Pas als je tevreden bent kun je een publicatie genereren uit de verzamelde content.

De teksten zelf kun je in een WYSIWYG editor schrijven. Je kunt zelfs meerdere editors openen om teksten, of verschillende hoofdstukken tegelijk te schrijven. Er zijn veel mogelijkheden om de layout aan te passen waarin je werkt. Documentstructuur, zoekresultaten, mappen met drafts, de editor zelf, notities, alles kun je een plaats geven of verbergen. Er is een mogelijkheid om kleuren of een status te gebruiken die per item iets aanduiden zodat je snel kunt zien waar je nog mee bezig bent. En er zijn talloze hulpmiddelen die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld zoeken op Google of een generator van namen.

Het uiteindelijke publiceren vind ik in geen enkele applicatie sterk, ook niet in Scrivener. Bijvoorbeeld het maken van een inhoudsopgave of het maken van een header en footer is nodeloos complex en beperkt. Daar is Word weer veel krachtiger in. Misschien is het ook wel de juiste werkwijze. Het project overzichtelijk uitwerken in Scrivener en dan na het exporteren naar Word de verdere indeling en opmaak regelen.

Scrivener is niet heel goedkoop, een dikke 50 euro maar als je vaak boeken schrijft is het wel een handig hulpmiddel. Vooral het structureren van gegevens en en bij elkaar houden van informatie, drafts, snapshots, karakterprofilering, enz. is een krachtig pluspunt.