Wie met GIS werkt, heeft vast wel eens gehoord van ‘Null Eiland’. Dat is een fictieve plaats waar de coördinaten in het WGS stelsel precies 0°N 0°E zijn. CAD gebruikers die keurig netjes in RD werken, kennen zoiets van het nulpunt van het RD stelsel dat bij Parijs ligt. Fanatiekelingen die op zoek zijn gegaan naar dat nulpunt kwamen uit in een weiland waar hoegenaamd niets wijst op de aanwezigheid van dit punt. De meeste Fransen zullen niet eens weten dat in hun land het nulpunt van het Nederlandse stelsel valt. Misschien valt hun nulpunt wel in Spanje.

En hoewel het nulpunt verder geen actieve rol speelt in het RD stelsel, kom je het alleen tegen als afvoerputje voor alle objecten die per ongeluk geen locatiegegeven hebben. Ben je een object kwijt in AutoCAD, dan ligt het ongetwijfeld daar, op locatie 0,0.

Locatie 0,0

Het WGS stelsel kent ook een locatie 0,0 waar de primaire meridiaan en de equator elkaar snijden. Nul graden noord en nul graden oost. Je komt dan ergens onder Afrika uit, midden in de ocean.

Zoals je op de kaart ziet is daar niets. Nou ja, niet helemaal niets. Wie de moeite neemt om erheen te varen, zal zien dat op die plek een eenzame boei drijft. Er is dus fysiek wel degelijk een eiland. 

Ook in de fictieve wereld die zich afspeelt in de computer zodra er kaarten worden gemaakt, is het druk op dit eiland. Alle objecten die per ongeluk geen geo-data bevatten, zullen hier terecht komen. Bijvoorbeeld een foto waar geen locatie aan zit. Ook kan het nulpunt gebruikt worden door hardloop-apps voor gebruikers die hun werkelijke locatie willen verbergen. Alle gelopen rondjes zweven daarmee op dit eilandje. 

Dit laatste leidde direct tot complottheorieën omdat gebruikers ervan overtuigd waren dat ze een geheime militaire basis ontdekt hadden in het midden van de oceaan.

Naam

Hoewel de naam Null Island pas ergens rond 2008 opdook, bleek de locatie al veel langer bekend. Er was in de jaren 50 al een tekenfilm over een actieheld die zijn hoofdkwartier op Zero Zero Island had. En zo is er niets nieuws onder de zon.

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren. This book is also available in English.