Om te beginnen, wat wordt er bedoeld met Middle of Nowhere? Het middelpunt van nergens, dat klinkt in het Nederlands een beetje gek. Hier wordt dan eerder gesproken over niemandsland, Nergenshuizen, het einde van de wereld, in de rimboe, het midden van de verlatenheid (die laatste klinkt als een boektitel). Geen van deze synoniemen zegt precies hetzelfde. Er is misschien niet eens een juiste vertaling mogelijk. Het kan best zijn dat Engels-sprekenden ook niet echt een gevoel hebben bij de betekenis van middle of nowhere. In het algemeen wordt ermee bedoeld dat de locatie nogal afgelegen is. Of sterker uitgedrukt: de eenzaamste plek op de wereld. Ver weg van alles en iedereen. De vraag is, kun je het op de kaart aanwijzen?

Op de kaart

In een eerdere blog is het fictieve null-eiland al eens aangegeven. Die bleek ook daadwerkelijk te bestaan, en als je er bent, ligt het nogal afgelegen ook. Maar het is niet het einde van de wereld. Toch zul je het meest afgelegen plekje op de wereld ook in de oceaan aantreffen. Deze is namelijk zo enorm groot en zo weinig bevolkt, dat het niet aannemelijk is dat er op land een groter onbewoond gebied bestaat. Aan de andere kant, er zijn nogal wat eilandjes in de oceaan die het onbewoonde gebied drastisch verkleinen.

Point Nemo

Om een punt op de kaart aan te wijzen, zou je van allerlei berekeningen kunnen doen in QGIS bijvoorbeeld. Maar gelukkig hebben knappe koppen dit in het verleden al gedaan. Dit leidde tot Point Nemo (een verwijzing naar Jules Verne en het is Latijn voor ‘niemand’). Dit punt ligt ergens in de oceaan en de dichtstbijzijnde bewoonde plek ligt 3000 kilometer verderop!

Omdat de plek zo afgelegen is, wordt het door de NASA gebruikt als kerkhof voor neerstortend ruimtepuin. Zo is de kans het kleinst dat iets de bewoonde wereld raakt.

En nog een leuk feitje, ondanks dat de dichtstbijzijnde persoon op 3000 kilometer afstand woont, komt er toch regelmatig iemand dichterbij. Het internationaal ruimtestation vliegt namelijk over deze plaats, en die hangt ‘slechts’ zo’n 400km boven het aardoppervlak.

Geen data-analist maar toch af en toe noodzaak om geodata te visualiseren? Dat kan met de applicatie QGIS. Dit boek helpt je op weg om de basisbeginselen onder de knie te krijgen en eenvoudig uit diverse bronnen zoals PDOK.nl, CBS en het Nationaal Georegister kaarten te genereren.

This book is also available in English.