Er zijn talloze databronnen met lokale en wereldwijde datasets te vinden op het internet. Niet allemaal even makkelijk te vinden, maar als je eenmaal iets gevonden hebt dan is het vaak de moeite waard om de link even bij de Bookmarks te zetten.

Als je een wereldbol wilt afbeelden, of een wereldkaart, dan kun je uiteraard heel simpel een kaartje tevoorschijn toveren in QGIS, eventueel een iets fraaiere kaart die je kunt downloaden van Natural Earth. Je kunt deze zelfs gebruiken om een fraaie wereldbol te presenteren. Maar als je een echte luchtfoto wilt? Lokaal heb je alleen Nederland via PDOK, Europees alleen via Copernicus.

Zoekend op ‘Blue Marble’ of ‘World Imagery’ levert veel obscure resultaten op maar ergens staat een mooie link naar NASA. Hier zijn hoge-resolutie afbeeldingen te vinden, ook in TIFF formaat. O.a. een volledige kaart van 21.600 x 10.800 pixels en twee losse (oost/west) van elk 21.600 x 21.600 pixels, dus een totaalplaat van 43.200 x 21.600 pixels. Helaas zijn deze niet gegeorefereerd. Maar QGIS bevat een handige Geo Referencer functie. Hierin kun je de afbeelding laden, enkele markante punten aanklikken en de daarbij behorende coördinaten opgeven.

Als je de hoekpunten aanklikt dan is volgens het CRS EPSG:4326 het linksboven punt -180,90, het linksonder punt -180,-90 en het rechtsboven punt 180,90 (logisch, WGS84 loopt van -180 tot 180 graden links naar rechts en van -90 tot 90 graden van onder naar boven). Je kunt een nieuwe GeoTIFF opslaan of alleen een Worldfile. De twee oost/west kaarten kun je ook gebruiken, dan moet je ze allebei afzonderlijk georefereren. Daarna kun je de afbeelding probleemloos inlezen in QGIS.

Ook deze kun je fraai afbeelden in een Layout met een mooie Melkweg-achtergrond en een atmosferisch randje.

Dat de data uit 2002 komt is niet heel erg, tenzij er een heel land is verdwenen/bijgekomen. Maar de tijd van Columbus of Marco Polo is allang voorbij…